Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lucka v datech

5. 11. 2010

1966: Sedmého dubna přichází na svět v Otvovicích u kladna; v rodném listě má jméno Hana Zaňáková.

1974: První vystoupení v otvovickém kulturním domě, na kterém zpívá Černé oči jděte spát.

1977: Obdivuje Věru Špinarovou. V lidové škole umění studuje klasický zpěv.

1981: Hlásí se na pražskou konzervatoř; nevezmou ji a Lucie prohlásí, že skočí ze švestky za domem.

1983: Jako vyučená dámská krejčová pracuje v Triole coby šička límečků, na šicím stole má nůžkami vyryto Arakain. Zpívá se skupinou Hélius.

1984: Má image drňačky a vystupuje s rockovou kapelou Rock-Automat.

1985: Stále má image drsňačky, ale v televizi zpívá sladkou popovou písničku Neposlušné tenisky.

1986: Naprotest a z nadšení k živočišnému publiku a k dravé hudbě hostuje s metalovou skupinou Arakain.

1987: Od členů Arakainu dostává na výběr: buď rock, nebo pop; skupinu nerada opouští.

1988: Poprvé se objevuje ve filmu: jmenuje se Horká kaše, je o trablech teenagerů z pražského sídliště a Lucie v něm zpívá se skupinou Vitacit.

1989: Podruhé na plátně: Volná noha je film muzikantského prostředí  a Lucie hraje přítelkyni Laca Déczyho Gábinu. Při přípravě baletního představení skupiny Uno Šach-mat se seznamuje s textařkou Gabrielou Osvaldovou a skladatelem Ondřejem Soukupem, s nimž v budoucnu utvoří nezaměnitelnou trojici, která bude mít na kontě spoustu hitů.

1990: Další dva filmy: v Divokých srdcích Jaroslava Soukupa hraje Konstanci Mozartovou a ve Zkouškovém období Zdeňka Trošky alkoholičku Jiřinu.

1991: V kinech běží hudební magorie  skupiny Pražský výběr Pražákům, těm je hej, kterou režírovali Karel Smyczek s Michalem Kocábem a kde Lucie hraje Čokovku. Ve filmu Filipa Renče Requiem pro panenku zpívá titulní píseň, která bude znamenat zlom v její pěvecké kariéře; Karel Gott prohlásí, že když slyšel Luciin projev, musel vystoupit z auta a projít se. Přicházejí nabídky od mnoha gramofonových firem, Lucie si vybírá společnost Monitor-EMI, u které vydává do dnes.

1992: Absolvuje dvouměsíční angažmá v Hamburku, za směšný honorář zpívá v podezřelém kabaretním divadle a netuší, co se zatím kolem ní v Čechách děje; vychází deska Missariel, kterou Akademie populární hudby ozdobí  několika cenami - mimo jiné pro album roku, zpěvačku roku, hit roku a videoklip roku (Láska je láska). V muzikálu Les Misérables - Bídníci dostává  roli Eponiny a dočká se uznání za bravurní herecký výkon.

1993: V březnu se seznamuje s Petrem Kratochvílem, po jehož boku bude žít sedm let. V muzikálu Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové Zahrada rajských potěšení hraje ženu Hieronyma Bosche, ve filmu Dušana Rapoše Fontána pre Zuzanu 2 Ďáblici. Akademie Populární hudby ji poctí cenou zpěvačka roku.

1994: Vychází album Lucie Bílá s hitem Haňa Zaňa (Jinak to nebude). Ve Svobodově muzikálu Dracula ztvárňuje roli introvertní a romantické Lorraine, v Troškově filmové pohádce Princezna ze mlejna roli extrovertní Čarodějnice. Akademie populární hudby ji opět uzná zpěvačkou roku a získá i Renčův klip ke skladbě Zahrada rajských potěšení.

1995: Patnáctého března přichází na svět syn Filípek, jehož otcem je Petr Kratochvíl. Potřetí se ztává zpěvačkou roku a kromě toho přebírá cenu TýTý.

1996: Další role v muzikálu i ve filmu: v Landově Krysaři hraje Agnes, v brabcově Králi Ubu Matku Ubu. Vítězí v anketách Český slavík a TýTý. Akademie populární hudby vyhlásí skaldbou roku písničku z muzikálu Dracula Jsi můj pán, videoklipem roku se stane Ave Maria v režii F.A. Brabce.

1997: Vycházejí dvě alba, na nichž Lucie zpívá s výraznými osobnotmi české hudby: Duety s Karlem Gottem a Koncert hvězd na Žofíně s Petrem Dvorským a Evou Urbanovou. Podruhé vítězí v Českém slavíku a potřetí v anketě TýTý. Akademie populární hudby ji přizná titul zpěvačka roku a její duet s Petrem Hapkou Dívím se, dívám vyhlásí skaldbou roku.

1998: Album Hvězdy jako hvězdy s hity jako Trouba nebo Zpíváš mi requiem. Na festivalu Pražské jaro  má dva samostatné koncerty. Ve filmu Ireny Pavláskové Čas dluhů hraje psycholožku Táňu. Na  předvolebním mítinku na Staroměstském náměstí se otevřeně přihlásí k Václavu Klausovi a získá si spoustu nepřítel. Přesto vítězí v Českém slavíku i v anketě TýTý a stává se zpěvačkou roku.

1999: Začíná spolupracovat s organizací Oáza, která pomáhá mentálně postiženým lidem. Vydává album Úplně nahá. Dostává Zlatého slavíka a cenu TýTý.

2000: Rozchází se s Filípkovým otcem Petrem Kratochvílem a stává se spolumajitelkou principálkou  divadla Ta Fantastika. Seznamuje se s malířem Vladimírem Komárkém. Hraje hlavní roli v muzikálu Ondřeje Soukupa , Jiřího Hubače a Gabriely Osvaldové Johanka z Arku. V rádiích běží hit Most přes mminulost. Vítězí v Českém slavíku i v TýTý, za svůj výkon v Johance z Arku dostává cenu Thálie. S Michalem Horáčkem moderuje předávání cen Akademie populární hudby za rok 1999.

2001: Další vítěztví v Českém slavíku a TýTý.

2002: V dubnu si bere Stanislava Penka, ale brzy zjišťuje, že to byl omyl. Stává se Zlatou slavicí a držitelkou TýTý.

2003: Koncert v New Yorku. Album Jampadampa s hity eSeMeS, Jampadampa a Novamba. Účinkuje ve dvou muzikálech: v Romeovi a Julii ztvárňuje titulní ženskou roli, v Excaliburu hraje Ginevru a později Morganu. vítězí v Českém slavíku a v TýTý. Začíná spolupracovat se slovenskou nadací onkologické medicíny Medical.

2004: V Moskvě koncertuje s Alexandrovci. Opět je Zlatou slavicí a držitelkou TýTý. Čtenáři časopisu Story ji zvolí za hvězdu hvězd.

2005: Hraje v muzikálech Elixír života (dvojrole Heleny a Edity) a Láska je láska, v němž zní největší hity trojice Bílá-Osvaldová-Soukup. V Českém slavíku končí na druhém místě, o prvenství ji připravil fenomén SuperStar, jmenovitě Aneta Langerová.

2006: Sedmého dubna, v den svých čtyřicátých narozenin, si bere zpěváka a skladatele Václava Noida Bártu. Absolvuje koncerty s Alexandrovci: jeden v Bruselu, dva v Moskvě a dva v pražské Sazka Areně. Na CD a DVD vychází Luciina živá nahrávka s názvem Koncert. získává stříbro v Českém slavíku, ale podle jejích slov má toto stříbro cenu zlata.

 



 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

Admin.,5. 11. 2010 14:35

Budu ještě pokračovat. ;)